Neurogene communicatiestoornissen
Afasie
Afasie is een verworven taalstoornis die optreedt als gevolg van hersenletsel, meestal in de gebieden die verantwoordelijk zijn voor taalverwerking. Deze stoornis beïnvloedt het vermogen om taal te begrijpen, te produceren, te lezen en te schrijven. Afasie heeft invloed op verschillende aspecten van communicatie en kan variëren in ernst, afhankelijk van de locatie en de omvang van het hersenletsel.
Belangrijke kenmerken van afasie
- Taalbegrip (receptieve afasie): Personen met receptieve afasie hebben moeite met het begrijpen van gesproken taal. Ze kunnen problemen ondervinden bij het interpreteren van zinnen, het herkennen van woorden en het begrijpen van de betekenis van gesproken communicatie.
- Taalproductie (expressieve afasie): Expressieve afasie beïnvloedt het vermogen om vloeiend en begrijpelijk te spreken. Personen met expressieve afasie kunnen moeite hebben met het vinden van de juiste woorden, het samenstellen van zinnen en het uitdrukken van hun gedachten.
- Lezen en schrijven: Afasie heeft ook invloed op het lezen en schrijven. Mensen met afasie kunnen moeite hebben met het begrijpen van geschreven tekst (alexie) en het formuleren van geschreven taal (agrafie).
- Gestoorde woordvinding: Woordvindingsproblemen zijn veelvoorkomend bij afasie. De persoon kan moeite hebben met het ophalen van specifieke woorden, zelfs als de betekenis of het concept bekend is.
De oorzaken van afasie variëren, maar het wordt meestal veroorzaakt door een beroerte, traumatisch hersenletsel, hersentumor, of andere aandoeningen die de hersenen beïnvloeden. De diagnose en behandeling van afasie worden vaak uitgevoerd door een team van professionals, waaronder logopedisten, neurologen en andere zorgverleners.
Meer info: Vereniging Afasie, Leven met afasie , AfasieNet of Uitleg procedure hersentumor met afasie
Algemene tips bij afasie
- Vraag de aandacht met de voornaam
- Spreek rustig
- Gebruik korte zinnen, geen kindertaal
- Verander niet te snel van onderwerp
- Ondersteun eventueel met een gebaar
- Geef de betrokkene de kans om te reageren
Praktisch
Taaltherapie wordt in ons centrum gegeven door ervaren therapeuten die zich voortdurend bijscholen. Tijdens de therapie wordt gewerkt aan de communicatieve vaardigheden zowel mondeling, schriftelijk als met gebaren en mimiek.
Huisbezoeken zijn mogelijk in Leuven, Heverlee, Kessel-Lo, Wilsele, Herent, Bertem en Kortenberg. Er wordt een extra vergoeding gevraagd voor de verplaatsing.
Het ziekenfonds geeft goedkeuring voor sessies van 30 en/of 60 minuten. Het aantal sessies en het bedrag voor tussenkomst zijn afhankelijk van de ernst van het probleem. Bij taalproblemen (afasie) ten gevolge van een neurologisch probleem geeft het ziekenfonds maximaal goedkeuring voor 288 sessies van 30 minuten of een equivalent van 60 minuten.
Meer info over de aanmelding en tarieven vindt u hier.