Neurogene communicatieproblemen
Dysartrie
Dysartrie is een spraakstoornis die wordt veroorzaakt door problemen met de spieren die betrokken zijn bij spraakproductie.
Deze stoornis treedt op als gevolg van schade aan het zenuwstelsel, met name aan de spieren die verantwoordelijk zijn voor het ademen, de articulatie, de resonantie en de prosodie (intonatie en ritme) tijdens het spreken. Dysartrie kan variëren in ernst, afhankelijk van de oorzaak en de mate van betrokkenheid van de spieren.
Belangrijke kenmerken van dysartrie
- Spraakstoornissen: Mensen met dysartrie kunnen moeite hebben met het duidelijk uitspreken van woorden en het coördineren van de bewegingen die nodig zijn voor een verstaanbare spraak.
- Veranderingen in stemkwaliteit: Dysartrie kan leiden tot veranderingen in de toonhoogte, het volume en de kwaliteit van de stem. Dit kan zich uiten in een hees geluid, een zachte stem, of andere variaties in stemkenmerken.
- Problemen met ademhaling: De ademhaling tijdens het spreken kan worden beïnvloed door dysartrie, wat zich manifesteert als onregelmatige ademhalingspatronen en moeilijkheden bij het behouden van voldoende lucht tijdens het spreken.
- Slikproblemen: Dysartrie kan ook slikproblemen veroorzaken, omdat de spieren die betrokken zijn bij spraak vaak overlappen met die welke betrokken zijn bij slikken.
Dysartrie kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, zoals beroertes, traumatisch hersenletsel, neurologische aandoeningen (bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, ALS), spierziekten en andere aandoeningen die invloed hebben op het zenuwstelsel en de spiercontrole.
De behandeling van dysartrie omvat vaak logopedie, waarbij logopedisten specifieke oefeningen en strategieën aanbieden om de spraakverstaanbaarheid te verbeteren.
Meer info: Leven met dysartrie
Meer weten over:
Algemene tips bij dysartrie
- Spreek rustig en duidelijk
- Verzorg de articulatiebewegingen
- Zorg dat het onderwerp gekend is en verander niet te snel van onderwerp
Praktisch
Spraaktherapie wordt in ons centrum gegeven door ervaren logopedisten die zich voortdurend bijscholen.
Huisbezoeken zijn mogelijk in Leuven, Heverlee, Kessel-Lo, Wilsele, Herent, Bertem en Kortenberg. Er wordt een extra vergoeding gevraagd voor de verplaatsing.
Het ziekenfonds geeft goedkeuring voor sessies van 30 minuten. Het aantal sessies en het bedrag voor tussenkomst zijn afhankelijk van de ernst van het probleem.
Meer info over de aanmelding en tarieven vindt u hier.