Oromyofunctionele problemen
Oromyofunctionele problemen
Oro(mond)-Myo(spieren)- Functionele problemen
Oromyofunctionele problemen verwijzen naar stoornissen in de spierfuncties rondom de mond en het gezicht. Deze problemen kunnen invloed hebben op diverse aspecten van het spreken, slikken en het behoud van een gezonde mondstructuur.
Logopedie bij oromyofunctionele problemen
- Spraakproblemen: Oromyofunctionele stoornissen kunnen spraakproblemen veroorzaken, zoals articulatieproblemen of moeilijkheden bij het vormen van bepaalde klanken (n/l/t/d/s/z/r). Dit kan leiden tot onduidelijke spraak en communicatieproblemen.
- Slikproblemen: De spieren rondom de mond zijn ook betrokken bij het slikproces. Oromyofunctionele problemen kunnen leiden tot slikstoornissen, waarbij het slikken niet goed gecoördineerd wordt. Dit kan problemen veroorzaken bij het eten en drinken.
- Mondstructuur: Oromyofunctionele problemen kunnen de ontwikkeling van de mondstructuur beïnvloeden. Bijvoorbeeld, duimzuigen of langdurig gebruik van een fopspeen kan leiden tot afwijkingen in de stand van de tanden en de vorm van het gehemelte.
- Ademhalingsproblemen: Sommige oromyofunctionele problemen kunnen gerelateerd zijn aan ademhalingsproblemen, zoals mondademhaling in plaats van neusademhaling. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de luchtwegen en de algehele ademhalingsfunctie.
- Orofaciale therapie: Om oromyofunctionele problemen aan te pakken, kan een multidisciplinaire aanpak worden toegepast, waaronder orofaciale therapie. Deze therapie richt zich op het hertrainen van de spieren rondom de mond en het verbeteren van de functionele aspecten zoals spreken en slikken.
Het is belangrijk om oromyofunctionele problemen vroegtijdig te herkennen en te behandelen, omdat ze invloed kunnen hebben op de algehele gezondheid, het welbevinden en de levenskwaliteit.
Het betrekken van professionals zoals logopedisten, tandartsen en orthodontisten kan een integrale aanpak bieden voor het aanpakken van deze problemen.
Meer info en publicaties over oromyofunctionele problemen vindt u op: www.OMFT.nl
Bij kinderen en jongeren
- Gevolgen van afwijkend mondgedrag als duim- of fopspeen zuigen, mond ademen, kwijlen, tongpersen, nagelbijten, wangbijten, infantiel slikgedrag… al dan niet in het kader van een behandeling bij een orthodontist
- In het kader van een temporomandibulaire dysfunctie
- Gevolgen van een neurologische aandoening
Bij volwassenen
- Gevolgen van een gebitsprothese
- Gevolgen van nagelbijten, wangbijten, …
- In het kader van een temporomandibulaire dysfunctie
- Gevolgen van een neurologische aandoening
Vermoeden van oromyofunctionele problemen? Doe de test!
- Loopt en zit uw kind vaak met de mond open?
- Slaapt uw kind met open mond?
- Drinkt uw kind veel en vraagt het ’s nachts vaak naar water?
- Eet uw kind vaak met open mond?
- Plaatst uw kind de tong tussen de tanden in rust, bij slikken en/of spreken?
- Zuigt uw kind op duim en/of vingers?
- Bijt uw kind de nagels af?
- Verliest uw kind speeksel door onvoldoende lipsluiting?
- Zijn er moeilijkheden met zuigen, slikken, kauwen?
- Heeft uw kind slappe, naar buiten gekrulde lippen?
- Heeft uw kind slappe, smalle neusvleugels?
- Heeft uw kind problemen met het afbijten van harde voeding (vb. een wortel, een appel) met de snijtanden?
Als u op enkele vragen positief antwoordt, neemt u best contact op met een logopedist.
Algemene tips bij oromyofunctionele problemen
- Wees er snel bij: voorkom dat het een hardnekkige gewoonte wordt
- Vergroot het besef
- Geef het kind iets anders te doen op de moeilijke momenten (bijvoorbeeld een stressballetje in de hand houden tijdens tv-kijken)
- Beloon het goede gedrag
Praktisch
Oromyofunctionele therapie wordt in ons centrum gegeven door ervaren therapeuten die zich voortdurend bijscholen. Indien nodig wordt er samengewerkt met de behandelende orthodontist. Er wordt veel aandacht geschonken aan de transfer naar de dagelijkse situatie.
Schoolbezoeken zijn mogelijk als de school akkoord gaat. Er wordt een kleine extra vergoeding gevraagd voor de verplaatsing.
Het ziekenfonds geeft goedkeuring voor 20 sessies van 30 minuten.
Meer info over de aanmelding en tarieven vindt u hier.